Srbijo, skupa li si

Eurostat: statistika za EvropuIako nisam preterani poklonik statistike (uz malo podataka, malo pogrešne metodologije, i puno Excel grafikona svašta se može) s vremena na vreme naletim na skup podataka koji me natera da se zamislim.

Recimo, kao malopre: čudnim putevima Mreže, nabasam na sajt EUROSTAT-a – zvaničnog zavoda za statistiku Evropske unije. Među raznim podacima koje možete iskopati je jedan naročito interesantan izveštaj, sa rogobatnim imenom:

Wide spread in consumer prices across Europe in 2008 – Issue number 50/2009

To je mali izveštaj od 8 strana, koji se bavi prosečnim cenama u Evropskoj uniji kao i u zemljama u okruženju, pa tako i našom Srbijom. Kao referenca ( = 100 ) se koristi prosek cena u 27 EU zemalja. Sve iznad proseka – relativno skupo, sve ispod proseka – relativno jevtino.

Ukupan prosek cena u Srbiji je nešto ispod 60 (60% od cena u EU27). No, ukupan prosek nije ono što je interesantno; interesantne su brojke po oblastima. Primer:

Hrana i bezalkoholna pića: 82 (skuplje od Slovačke, Poljske, Litvanije, Rumunije, Crne Gore, BiH, Albanije, Bugarske i Makedonije)

Odeća: 104 (skuplje od Irske, Francuske, Holandije, Velike Britanije, Španije, Kipra, Poljske, Latvije, Turske, Mađarske, Litvanije, Rumunije, BiH, Albanije, Bugarske i Makedonije) – i skuplje od evropskog proseka!

Obuća: 111 (!) (lakše mi je da napišem zemlje koje su skuplje od nas, ali ajde, skuplje od: BiH, Albanije, Bugarske i Makedonije, Rumunije, Litvanije, Poljske, Slovačke, Češke, Mađarske, Turske, Latvije, Slovenije, Portugala, Kipra, Španije, Velike Britanije, Nemačke, Austrije, Italije, Belgije, Francuske i Irske).

Potrošačka elektronika: 101 (skuplje od Bugarske, Crne Gore, Latvije, Estonije, Velike Britanije, Švajcarske)

Zato slobodno možemo reći da smo barem po nekim aspektima stigli a bogami i prestigli Evropsku uniju 🙂 (o platama i primanjima neki drugi put).

6 thoughts on “Srbijo, skupa li si”

  1. I ja sam video tu vest danas i razmisljao sam kako bih da sam dokon (sto nazalost nisam) uzeo listu od xyz slucajno odabranih proizvoda, upario ih sa istovetnim spolja pa bi onda imali mnogo realniju sliku od ove statistike kojoj nimalo ne verujem.

  2. @ Dinke: statistike su teško uprosečenje, slažem se; opet, sa ono malo inostranstva (Engleska, Francuska, USA) u nogama, mogu da potvrdim da je ovo za odeću i obuću tačno – tamo je sve daleko jevtinije.

    @ Deda: na žalost, ne 🙂 Samo je nesrazmera daleko veća no u drugim zemljama

    1. Pa da, u pravu je … ali samo za neke kategorije proizvoda 🙂

      Ako pogledamo samo i na prosek (60%), nešto mi se ne čini da su srpska primanja 60% prosečnih evropskih…

      A slabo čitam vesti, to je tačno 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.